3 gode tips til en vellykket julefrokost

  • By Rudolf C.K.
  • 31 Aug, 2018

Skal du holde julefrokost, ved du sikkert også, hvilke udfordringer der kan ligge i at stable sådan et arrangement på benene. Men med et par nemme og enkle tips kan du lave en arbejdsplan og skabe dig et overblik over opgaverne.

Maden
Maden til en rigtig julefrokost skal helst være traditionel, så det er ikke her, du skal kaste dig ud i at eksperimentere alt for meget med nye og eksotiske råvarer. Marinerede sild, flæskesteg , frikadeller, lun leverpostej osv. er danske klassikere, der er elsket af de fleste. Vil du alligevel sætte dit personlige præg på retterne, så nøjes med at ændre i de små ting. Prøv f.eks. at koge rødkålen med kanel og stjerneanis og røre farsen til frikadellerne med lidt stødt allehånde og nellike. På denne måde tilfører du et lille tvist til de traditionelle retter, uden at folk får et chok! Overvej desuden hvad det kan betale sig at lave selv, og hvad det vil være smart at købe færdigt. F.eks. kan du købe mange slags gode, marinerede sild, hvorimod en hjemmelavet karrysalat vil være at foretrække. Find lækre og nemme opskrifter på retter til din julefrokost her.

Forberedelserne
Rammerne om din julefrokost er vigtige for, om arrangementet bliver vellykket eller ej. Her er det vigtigt at prioritere din tid, så du får klaret de opgaver, der er nødvendige, og lader resten ligge. Én af de ting, mange bruger lang tid på, før de får gæster, er rengøring, men spørg dig selv, om du her kan springe over, hvor gærdet er lavest. Der skal naturligvis være ordentlig rent i køkken og badeværelse samt sæbe, håndklæder, viskestykker og toiletpapir nok, men du behøver ikke gøre hovedrent i hele huset, inden folk kommer. For det første går folk næppe og tjekker for nullermænd i krogene, og for det andet sviner det at have gæster. Så gør hellere rent dagen efter, og nyd at både julefrokost og rengøring er klaret!

Underholdning
Selvfølgelig skal alt ikke planlægges i detaljer, og det kan være superhyggeligt, når snakken bare flyder på må og få, og aftenen blot skrider frem, som tilfældet vil. Men prøv alligevel at tænke en leg eller to ind i arrangementet, da det kan være en god afveksling i løbet af aftenen. Særligt hvis ikke alle gæster kender hinanden, er dette en god måde at ryste folk lidt sammen på kryds og tværs. Søg på nettet efter gode og sjove lege, der passer til dit arrangement.

By Sponsoreret indhold October 29, 2020
Når man afholder en julefrokost med overnatning, giver det en helt andet mulighed for afslapning
By Sponsoreret indhold October 28, 2020
Hold årets julefrokost på en restaurant. Her får du og gæsterne en dejlig lokation med plads til alle, og der skal ikke tænkes på andet end hvilket tøj, du skal trække i.
By RUDOLF-redaktionen October 12, 2020
De danske Julemærkehjem har i særdeleshed en berettigelse, mener Lasse Skjønning.
By RUDOLF-redaktionen October 12, 2020
Da coronavirusset ramte verden som en lavine i foråret, forsøgte Julemærkehjemmet Fjordmark at opretholde fokuspunkterne i en ny, virtuel hverdag.
By RUDOLF-redaktionen October 12, 2020
Firmajulefrokosten er en tradition, som har mange associationer og renomméer forbundet med sig.
By Per Asmussen September 10, 2019
Inspiration til julefrokostens mad
By Per Asmussen March 20, 2019
Et par sjove indslag til julefrokosten
By Rudolf February 22, 2019

Denne fiskefilet er hjemmelavet, og den har en meget sprød panering. Fiskefileten er lavet på rødspættefileter, som derefter bliver paneret i japansk rasp (panko), hvorefter fiskefileten bliver stegt på panden i olie og smør.
Fiskefileten er saltet (gastrosprængt) inden tilberedningen. Det betyder, at du får en rigtig saftig fisk med en skorpe, der er sprød og knasende.

-         4 rødspættefileter
-        3 dl panko
-         1 dl mel
-        2 spiseskefulde olie (smagsneutral)
-         2 æg (hvis det er små æg, kan du bruge tre)
-        15 gram smør
-         Tilsmag med salt og peber

Vejledning:

Vi vil gerne have vores fiskefilet uden ben i. Derfor starter vi med at sikre os, at alle benene er fjernet fra rødspætterne. Her er der brugt cirka en centimeter tynde rødspætter. Derfor regner vi med, at de fleste kan spise to stk. pr. person.

Nu skal rødspætterne gourmetsaltes, dvs. vi trækker noget væske ud af fisken og gør den mere saftig.

Tag dine rødspætter ud af køleskabet 20 minutter før de skal tilberedes, og gourmetsalt dem.

Efterfølgende skal fisken skylles og tørres godt af.

Tag din pande, og tænd komfuret på middelhøj varme. Panden skal være varm. Når den er varm, putter du olien i panden, og ca. et minut efter puttes smørret i. Det skal bruse, før fileterne puttes på panden.

Tag æggene og pisk dem godt. Placer dem herefter på en tallerken.

Melet hældes på en tallerken for sig selv, mens panko, salt og peber kommer i en bøtte for sig.

Vend dine fileter i mel, så æg og til sidst din panko.

Fiskefileterne skal steges i 2 ½ minut på hver side, og så er de klar til at blive serveret.

Servér dine fiskefileter som en del af det store madbord til julefrokosten.

Vi har fået opskriften af GastroFun.dk.

By Rudolf February 22, 2019

Snaps og jul er tro følgesvende. Denne snaps er utraditionel, da den er lavet på kaffe og appelsin. Det giver en unik smag og en snaps, der adskiller sig meget fra andre.
Opskriften skal laves i god tid, før snapsen skal i brug. Det skal den, fordi snapsen skal trække i minimum 24 dage.

-70 centiliter vodka
- 1 vaniljestang
- 1 appelsin
- 40 kaffebønner hele
- 40 sukkerknalder

Vejledning:

Prik huller i appelsinen med en gaffel.
Put sukker, kaffebønner, appelsin og vaniljestangen i et glas højt nok til det hele.
Vodkaen skal nu hældes i glasset. Hæld så meget i, at alt indholdet i glasset er dækket.
Nu skal glasset lukkes, og snapsen skal trække i 24-40 dage.

Vi har fået opskriften af GastroFun.dk.

By Rudolf February 22, 2019

Ingen julefrokost uden frikadeller. Denne opskrift er til 4 personer og kan selvfølgelig bare ganges op til det antal, I er. Hvis du ønsker perfekte frikadeller, skal farsen have lov at trække lidt. Gå derfor i gang med opskriften cirka en time før spisetid.

- 500 gram hakket svin
- 1 ½ dl mælk (efter eget ønske)
-1 løg (hvis løget er lille, kan du bruge 2)
- 3 spiseskefulde mel
- 1 æg
- 1 ½ teskefuld salt
- Peber
- Smør til stegning


Vejledning:
Find en mellemstor skål, og put dit hakkede svinekød i, og tilsæt herefter salt. Rør i farsen, til den bliver sejt. En god idé er at bruge en dej-ske eller en elpisker.

Tag dit løg, og skær det på langs. Derefter pilles skallen af. Det yderste lag kan evt. også pilles af. Hak dit løg fint, eller riv det for at undgå løgstykker.

Bland mælk, hvedemel, løg og æg ned i samme skål som kødet, og rør rundt, til farsen har en god konsistens.

Smag nu farsen til med peber. Vi starter med 0,5-1 teskefuld. Hvis du ønsker det, kan du tilføje mere.

Tag nu skålen med din fars, og stil den i køleskabet i 30 minutter. Dæk den gerne til med film, et viskestykke, stanniol eller andet, for at løget ikke afgiver smag til fødevarer og lugt til køleskabet.

Når din fars er kølet ned og har sat sig, røres farsen igennem igen for at sikre en passende konsistens. Er din fars for flydende eller fast, så tilføjes der blot mere mel eller mælk.

Tag en pande og varm godt op på mellem-høj varme. Tilsæt smør på panden, og vent, til det er smeltet.

Form din frikadeller med en spiseske og hånden. Et godt tip er at dyppe din ske i smørret efter ca. hver 3. frikadeller. Så slipper farsen lettere skeen. Opskriften giver cirka 10-15 frikadeller.

Steg frikadellerne ca. fire til seks minutter på hver side. Det afhænger af størrelsen på frikadellerne. Skær evt. en over og tjek midten på den.

Server frikadellerne med tilbehør efter eget ønske. F.eks. rugbrød og rødkål.

Vi har fået opskriften fra Klodsmajor.dk.

More Posts